با بچه لجباز چگونه رفتار کنیم؟ این سوالی است که اکثر والدین در سنین رشد کودکان با آن روبرو میشوند و در پی پاسخی مناسب و منطقی برای آن هستند. مفهوم کلی لجبازی از نظر والدین و مربیان عبارت است از امتناع و مقاومت زیاد در برابر قوانین و دستورالعملها که معمولا با رفتارهایی مثل طغیان شدید، سرکشی، پایبندی کودک به عقیده خود و موارد دیگری از این قبیل بروز میکند.
در صورت نیاز به اطلاع از شرایط ثبت نام همچنین موارد مرتبط با ثبت نام، با شماره 02122939414 تماس بگیرید تا مشاورین ما در مرکز آموزش تخصصی پیش دبستانی و مهدکودک هوشمند سه زبانه قاصدک به سوالات شما پاسخ دهند.
اگر در حال حاضر با چالش لجبازی کودک خود درگیر هستید و به دنبال راه مناسب برای برخورد با کودک میگردید، بهتر است تا پایان همراه ما بمانید؛ چراکه به بررسی دلایل لجبازی در کودکان و چگونگی رفتار و برخورد با کودک لجباز خواهیم پرداخت و روشهای کاربردی برای بهبود تعامل والدین با کودکان لجباز ارائه خواهیم کرد.
دلایل لجبازی کودکان چیست؟
بهتر است قبل از بررسی پاسخ سوال با بچه لجباز چگونه رفتار کنیم ابتدا از دلایل بروز این مسئله آگاه شوید. در همین راستا قابل ذکر است که معمولا لجبازی کودکان به دلایل مختلفی بروز میکند و متاثر از عوامل مختلفی است که آگاهی والدین از این دلایل میتواند به نحوه برخورد و رفتار صحیح آنها کمک کند و به آرامتر و بهتر شدن شرایط کودکان لجباز منجر شود. برخی از دلایل لجبازی کودکان در زیر بیان شده است.
مطالعه بیشتر: جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد کارگاه های مادر و کودک و دوره هایی که در این کارگاه ها آموزش داده می شود، بر روی لینک کلیک کنید.
فهرست محتوا
اکثر کودکان به خصوص در سنین رشد تمایل دارند تا کنترل برخی امور را به دست بگیرند و در واقع بر مبنای تصمیم خودشان پیش بروند. همچنین کودکان در پی ابراز وجود هستند و میخواهند صدایشان شنیده و به آنها و نظراتشان احترام گذاشته شود.
کودکان معمولا خواهان آن هستند که در امور روزمره به استقلال و موفقیت دست پیدا کنند و زمانی که این خواسته با شکست یا ناکامی مواجه میشود و نمیتوانند تصمیمات خود را به تنهایی عملی کنند، به رفتارهای لجبازانه روی میآورند.
رفتارهای لجبازانه کودکان معمولا راهی برای ابراز نا امیدی کودک است. در واقع زمانی که کودک به خواسته خود دست پیدا نمیکند و نا امید میشود، احساسات خود را با لجبازی ابراز و به نوعی جلب توجه میکند.
یکی دیگر از دلایل رفتار لجبازانه کودکان مربوط به رفتار والیدن و محیط اطراف کودک است، والدینی که برای فرزند پروری از نظم و انضباط و محدودیتهای مناسب بهره نمیگیرند، احتمال بروز رفتارهای لجبازانه از سمت کودک را افزایش میدهند.
بیشتر بدانید: جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص آموزش مسائل جنسی به کودکان و مهمترین نکاتی که باید رعایت شود، بر روی لینک کلیک کنید.
بعد از آشنایی نسبی با دلایل بروز لجبازی در رفتار کودکان حال زمان آن است که به بررسی پاسخ سوال با بچه لجباز چگونه رفتار کنیم بپردازیم. در ادامه چند روش و استراتژی موثر برای بهبود روابط و تعامل والدین با کودکان لجباز معرفی خواهیم کرد.
حضور فعالانه والدین و اهمیت دادن آنها به احساس کودک، امنیت روانی زیادی باری کودک به ارمغان میآورد. در همین راستا والدین باید برای کودکان خود گوش شنوا باشند و حمایت عاطفی خود از کودک را نشان دهند. تایید و راهنمایی مثبت و ابراز احساسات و احترام خود به کودک به گونهای که همخوان با درک او باشد، میتواند در کاهش رفتارهای لجبازانه کمک کند.
بهتر است برای رفتارهای مورد تایید و رفتارهای غیر قابل قبول قوانین روشنی مشخص کنید. همچنین به کودک درباره نحوه رفتار صحیح و عواقب رفتارهای ناصحیح و لجبازی توضیحاتی ارائه دهید و هنگامی که رفتار کودک با قوانین مشخص شده مغایرت داشت از نظم و انضباط بهره بگیرید. بهتر است در اجرای تنبیه یا عواقب کار غیر قابل قبول محکم و ثابت قدم باشید.
بیشتر بدانید: اگر می خواهید در خصوص شرایط و مواردی که برای ثبت نام در پیش دبستانی لازم هست بیشتر بدایند، بر روی لینک کلیک کنید.
یکی از بهترین پاسخها برای سوال چطور با بچه لجباز رفتار کنیم این است که رفتارهای مثبت کودک را با تشویق و تحسین تقویت کنید. در این صورت کودک بیشتر تمرکز خود را برای انجام رفتارهای درست و شایسته صرف خواهد کرد. حتی برای ایجاد انگیزه مضاعف میتوانید جوایز و پاداشی نیز برای رفتار صحیح و بهبود تعاملات کودک تعیین کنید.
در آموختن مهارت حل مسئله و مذاکره به کودک خود کوشا باشید؛ چراکه باعث میشود تا کودک در موقعیتهای چالش برانگیز قدرت مذاکره و ابراز احساسات خود به روش صحیح و قابل قبول را داشته باشند. پس سعی کنید از تکنیکهای مذاکره برای دستیابی به توافق بین خواستههای کودک و قوانین مشخص شده استفاده کنید تا این رفتار در وجود کودک نهادینه شود.
همچنین مشارکت کودک در تصمیمگیریها و ارائه راه حلهایی از جانب آنها که برای همه مورد قبول باشد هم میتواند به تلطیف روحیه کودک و دوری او از رفتار لجبازانه کمک کند.
اگر تاکنون پاسخهای ارائه شده برای سوال با بچه لجباز چگونه رفتار کنیم آنطور که باید کارساز نبودند میتوانید علاوهبر موارد ذکر شده استراتژیهای زیر را نیز مدنظر داشته باشید.
• با این واقعیت کنار بیایید که کودکان به طور طبیعی تا حدودی لجباز هستند
• برای صحبت با کودک وقت اختصاص دهید
• کودک را با پرسیدن علت رفتارشان به تفکر وا دارید
• تن صدا و لحن آرامی داشته باشید
• گاهی اوقات براساس منطق برخی رفتارهای کودکان را نادیده بگیرید
• توجه کودکان را به مسئله دیگری معطوف کنید
• باور داشته باشید که لجبازی یک مرحله از رشد کودک و گذراست
• محیط خانه را آرام نگه دارید
• خودتان را به جای کودک تصور کنید
• دعوا نکنید و رفتار دوستانه اما در برخی موارد قاطع داشته باشید
• به مشاور مراجعه کنید
کودکان روحیه بسیار لطیفی دارند و هنگام بروز رفتارهای لجبازانه معمولا آسیبپذیرتر هستند پس بهتر است والدین هنگام مواجهه با لجبازیهای کودکان با درک عمیقتری به نیازها و احساسات کودکان پاسخ دهند و از واکنشهای تنبیهی و منفی بپرهیزند.
مطالعه بیشتر: برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد شناخت مفهوم حسادت در کودکان و اینکه چجوری باهاش رفتار کنیم، بر روی لینک کلیک کنید.
در عوض با روشهای مثبت و بهرهگیری از استراتژیهای ارتباط موثر و گوش دادن فعال، یا تعیین مرزهای واضح و تشویق رفتارهای خوب و… با کودک برخورد کنند، در این صورت از شدت لجبازی کودکان کاسته خواهد شد. همچنین پدر و مادر باید در این مسیر همدل و همراه هم باشند و سعی کنند محیط بسیار آرام و به دور از تنش برای کودکان فراهم کنند.
در نهایت بهتر است با کودکان خود ارتباط موثری داشته باشید، در تصمیمگیریها با او مشورت کنید و احساسات آنها را درک کنید. امیدواریم با مطالعه این متن به پاسخ سوال خود یعنی با بچه لجباز چگونه رفتار کنیم دست پیدا کنید.
تنبیههای سخت به جای آنکه تاثیرگذار باشند بالعکس بسیار مخرب و آسیب زننده هستند. به جای تنبیه سخت باید مرزهای مشخص تعیین کنید و در صورت تخطی کودک رفتار قاطع اما به دور از شدت داشته باشید.
مدیریت رفتار لجبازانه کودک در مرحله اول بسته به آن است که شما کودک و احساسات او را درک کنید و با برقراری ارتباط موثر، احترام و ارزش گذاشتن به کودک خلا عاطفی او را پر کنید و از او مشورت بگیرید تا برای ابراز وجود یا دستیابی به حس استقلال و مدیریت لجبازی نکند.
لجبازی در کودکان تا حدودی طبیعی برشمرده میشود به خصوص در سنین پیش دبستان و دبستان که کودک سعی میکند استقلال و هویت خود را به دست آورد. در این سنین بهتر است والیدن به کودکان توجه کنند و با روشهای موثر مهارتهای اجتماعی و عاطفی را به کودکان آموزش دهند.
منابع: